Retronurkka
Etusivu Tietosivut Huumori Harrastukset Valokuvia Linkit
 

PiiSamin retronurkka

Johdanto - MAME - Commodore64 - Amiga

Johdanto

Tällä sivulla luodaan katsaus vanhoihin viime vuosituhannen tietokone ja kolikkopeleihin. Moni 80-luvun alkupuolen peli on klassikko vielä tänäkin päivänä ja vuosikymmenen puolivälin jälkeen pelien kehitys on jatkunut varsin huimana aina tähän päivään saakka. Runsaan kuvituksen saattelemana esitellyt pelit on lueteltu aakkosjärjestyksessä. Pelien pelaamisesta on kulunut jo tovi, joten voi olla, että muistan joitain asioita väärin. Mikäli huomaat korjattavaa, lisättävää tai haluat vain muuten antaa palautetta, niin anna toki palaa. Lisäksi on todettava, että sivu on kirjoitettu vähintäänkin jonkin verran pilke silmäkulmassa, joten aivan kaikkiin allekirjoittaneen kommentteihin ei pidä suhtautua liian vakavasti.

Sivuja on tarkoitus täydentää ajan mittaan ja lisään mielelläni sivuille pelejä myös lukijoiden toivomuksesta. Tällä hetkellä sivut täyttävät lähinnä vain ja ainoastaan omat suosikkini. Valitettavasti aivan kaikkiin suosikkeihini ei ole löytynyt versiota, joka sopisi omaan emulaattoriini, joten muutama omasta mielestäni huippuyksilö siten myös tältä sivulta puuttuu.


Historiaa

Tietokonepelien ja varsinkin julkisilta paikoilta löytyvien kolikkopelien aikakausi alkoi likimain samoihin aikoihin kuin allekirjoittanut näki ensimmäisen kerran päivänvalon eli vuonna 1971, jolloin Nolan Bushnell esitteli Computer  Space -nimisen pelin. Suosio jäi melko laimeaksi, koska sitä pidettiin liian vaikeana ja ohjausta liian monimutkaisena. Olihan neljässä napissa (oikea, vasen, kaasu ja tulitus) liikaa hallittavaa tietotekniikasta tietämättömälle kansalle. Voi vain kuvitella millaisia peliohjaimia on tarjolla kolmenkymmenen vuoden päästä, kun nykyisissä ohjaimissa on jo kymmeniä nappeja ja nippeleitä.

Computer Space
Ensimmäisten kolikkokäyttöisten videopelin tyylikästä muotoilua. Vasemmalla Computer Space ja oikealla Pong.

Seuraavana vuonna Bushnell perusti Atarin ja esitteli pelin joka oli lähes niin yksinkertainen kuin mahdollista. Pong -pelissä pelaajien tehtävänä oli pallotella pientä palikkaa ruudun laidasta laitaan. Tähän amerikkalainen suuri yleisö kykeni jo selvästi paremmin ja peli sai huomattavasti edeltäjäänsä paremman vastaanoton. Olihan neljä hankalaa nappia korvattu yhdellä paddle-ohjaimella. Atari toi markkinoille samasta pelistä myös ensimmäisen kuluttajille tarkoitetun version. Kaksi vuotta myöhemmin Atari julkaisi vielä tunnetuksi tulleen Tank -pelin, jossa kaksi tankkia jahtasi toisiaan. Kaikkien edellä mainittujen pelien ideaa on sovellettu myöhemmin myös lukuisissa muissa tietokonepeleissä.

Pong
Pong oli jo riittävän yksinkertainen suurelle amerikkalaisyleisölle.

Vuonna 1978 viihdepelien markkinoille tuli muitakin. Taito julkaisi yhden ehkä tunnetuimmista tietokonepeleistä mitä koskaan on tehty. Space Invaders saavutti suosiota aina Japania myöten, missä se aiheutti paikoin jopa pulaa kolikoista. Vuonna 1980 julkaistiin vielä kolme muuta legendaarista peliä, Atarin Battlezone, Williamsin Defender sekä Midwayn Pac Man. Tietokonepelien maailmanvalloitus oli alkanut.

Vuosina 1980-1987 suuri osa kolikkopeleistä perustui samaan perusarkkitehtuuriin. Pelin vaihtamiseen tarvittiin vain uusi ohjelmakortti ja joissain tapauksissa uusi näppäinpaneeli. Varsinkin Konami, Nintendo ja Namco suosivat tätä ratkaisua, joka on helpottanut myös myöhempien emulaattorien toteutusta. Toteutustapa tarjosi kuitenkin rajoitetut ominaisuudet muistin, grafiikan ja äänien kannalta, joten moni pelivalmistaja keskittyi käyttämään omia ratkaisujaan. Esimerkiksi Atari julkaisi jatkuvasti omia vektorigrafiikkaan perustuvia pelejään, kuten Battlezone, Omega Race sekä Star Wars -pelit.

Nykyään kolikkopelien ehdoton valtias on Sega, jonka tilauskanta on niin hyvä ettei se viime vuosituhannen lopussa pystynyt toimittamaan kuin osan tilauksistaan. Sega on kuuluisa varsinkin autopeleistään, kuten Sega Rally ja Outrun 2. Myös Namco, Konami ja Gaelco ovat onnistuneet säilyttämään asemansa pelimarkkinoilla. Sen sijaan Atari ja Nintendo ovat suuntautuneet enemmän konsoli- ja tietokonepelien alalle.

Commodore astui markkinoille vuonna 1981 esittelemällä Vic-20 kotitietokoneen. Laite perustui yhden megahertsin 6502a mikroprosessoriin ja siinä oli viisi kilotavua RAM-muistia (laajennettavissa 32 kilotavuun) ja 16 kilotavua ROM-muistia. Vuotta myöhemmin julkaistiin kyseisen vuosikymmenen suosituin tietokone, Commodore 64, joka perustui yhden megahertsin 6510 prosessoriin ja siinä oli 64 kilotavua RAM- ja 20 kilotavua ROM-muistia. Näytön resoluutio oli 320 x 200 pikseliä 16 värillä. Tekstiä mahtui ruudulle 40 merkkiä 25 riville. Vuotta myöhemmin koneesta julkaistiin myös enemmän nykykoneita muistuttava C-versio sekä 'kannettava' SX-versio. 

Vuonna 1985 Commodore julkaisi ensimmäisen Amiga tietokoneen. Amiga1000 perustui oman aikakautensa kolikkopeleistä tutulle Motorola68000 -sarjan prosessorille ja siinä oli muistia 256 kilotavua, joka oli laajennettavissa peräti 10 megatavuun.  Prosessorin kellotaajuus oli huimat 7,14MHz ja tietokoneessa oli 32-bittinen dataväylä sekä 24-bittinen osoiteavaruus. Koneessa oli myös oma erillinen apuprosessori sekä äänen- että kuvankäsittelylle. Laite oli aikaansa edellä myös hinnan suhteen, joten sen menestys jäi vaatimattomaksi.

Menestystä sen sijaan sai kaksi vuotta myöhemmin ilmestynyt Amiga500, missä Commodore64:n tapaan kaikki oli integroitu näppäimistöön eikä erillistä keskusyksikköä ollut lainkaan. Amiga500 perustui samalle mikroprosessorille, mutta siinä oli tuplasti muistia. Hinnaltaan kone oli kuitenkin alle puolet edeltäjästään. Hyvän ja laajan pelitarjonnan vuoksi Amiga500:sta tuli yksi historian suosituimmista pelikoneista.


Linkkejä

 • Killer List Of Videogames KLOV (runsaalla kuvituksella varustettu sivusto, josta löytyy myös mm. peliautomaattien huolto-oppaita)
 • Abandonwarea eli 'hylättyjä' pelejä tarjoaa Abandonia (vanhoja pelejä, jotka eivät enää kiinnosta valmistajia)
 • Wikipedian Arcade-osasto (toinen varsin kattava englanninkielinen sivusto)
 • Tennis for Two -artikkeli Wikipediassa (ensimmäinen interaktiivinen peliyritelmä analogisen oskilloskoopin ruudulla)
 • Classic Games Arcade (online arcade-pelejä)
 • Niila T. Rautasen tietokonesivut (suomenkielinen vanhoja kotitietokoneita esittelevä sivu)
 • Tarun ja Tuukan Fliput.net (suomenkielinen flipperisivusto)
 • Flipperit.net (kotimainen flipperiharrastelijoiden sivusto ja keskustelufoorumi)
 • Stern Pinball, Inc (sähkökuulapelien valmistaja)
 • The Pinball Factory (Willams/Bally flipperien kotipesä... koneita ja varaosia myös myytävänä...)
 • Internet Pinball Database IPDb (tietokanta lähestulkoon kaikista maailman sähkökuulapeleistä)

Johdanto - MAME - Commodore64 - Amiga

top


Retroa on ronkittu 01.03.2021.