Retronurkka - Amiga
Etusivu Tietosivut Huumori Harrastukset Valokuvia Linkit
 

PiiSamin retronurkka

Johdanto - MAME - Commodore64 - Amiga

Amiga

Amiga500 ja sen seuraajia pidetään yleisesti Commodore64 pelikoneen seuraajina. Amigassa oli edeltäjiinsä nähden silminnähden paremmat ominaisuudet sekä prosessorin tehon, grafiikan että äänien suhteen. Itse asiassa koneessa oli oma suoritin kaikille kolmelle keskeiselle toiminnolle. Amiga jätti perinteiset lerput historiaan ja tilalle tulivat vielä nykyäänkin käytössä olevat korput, joiden tallennuskapasiteetti ja nopeus olivat selvästi edeltäjiään parempia. Amiga poikkesi C64:stä myös siinä, että käyttöjärjestelmä ladattiin muistin sijasta korpulta (kickstart). Myöskin ensimmäiset tietokonevirukset ovat peräisin Amiga-ympäristöstä. Kuten C64:lle, myös Amigalle on oma Lemon-sivusto.

Amiga-sarjan koneet olivat tehokkuudeltaan aivan oman aikansa kolikkopelien luokkaa. Itse asiassa esimerkiksi Motorolan 68000-sarjan suorittimia löytyi molemmista. Toki kolikkopelien etuina oli yleensä suurempi näyttö ja parempi peliohjain, eikä peliä tietenkään tarvinnut ladata korpulta. Toki myös ensimmäiset kovalevyt näkivät päivänvalonsa Amiga-aikana.

Pinball Fantasies (1992 21st Century Entertainment)

Amigan suosituimmat flipperit ovat luultavasti Pinball Dreams, Pinball Fantasies ja Pinball Illusions. Kaikki pelit ovat saatavissa myös moneen muuhun ympäristöön vielä tänäkin päivänä. 

Pinball Fantasies
Partyland ja Speed Devils -kentät.

Partyland kentässä on tavoitteena keräillä kaikenlaista lisuketta kemuihin. Mitä paremmat lisukkeet, sitä paremmat kemut. Vastaavasti Speed Devils -kentässä tavoitteena on viritellä ajoneuvoaan aina vain paremmaksi.

Pinball Fantasies
Billion Dollar Gameshow ja Stones'n Bones -kentät.

Billion Dollar Gameshow -kentän ideana on kerätä rahaa ja palkintoja. Jopa matka kauniiseen Ruotsiin on tarjolla siitäkin huolimatta, että matka voi osoittautua pettymykseksi. Stones'n Bones -kentässä pyöritään niin monesta pelistä tutussa teemassa eli suoraan varjojen maassa.

Pelin grafiikka ja äänimaailma on todellakin sieltä parhaasta päästä sekä Amigassa että myöhemmin julkaistussa PC-versiossa. Myös pelattavuus on aivan loistavalla tasolla. Moni pitääkin tätä 21st Century Entertainmentin julkaisemaa ruotsalaisten tekemää flipperisarjaa yhtenä Amigan historian pahimmin addiktoivista peleistä.

Pinball Dreams (1992 21st Century Entertainment)

Kuten Pinball Fantasies sen edeltäjä Pinball Dreams tarjoaa neljä eri aihepiiriin liittyvää haastavaa pelikenttää liittyen avaruuteen, rautateihin, musiikkiin ja painajaisiin.

Pinball Dreams
Pinball Dreams sisältää myös neljä kenttää.

Avaruusaiheisessa Ignition -kentässä pyritään etenemään planteetalta toiselle. Steel Wheel -kentän ideana on pitää luonnollisesti höyryveturi liikenteessä. Beat Box -kentässä tavoitellaa levytyssopimuksia ja listojen ykkössijoja. Viimeisessä Nighmare-kentässä peliin astuvat luonnollisesti yliluonnolliset ilmiöt sekä muut painajaismaiset asiat.

Pinball Dreams
Aiheina ovat autoilu, junailu, musiikki ja kwiik kwiik...

Pinball Dreams aloitti menestyneiden sähkökuulapelien sarjan, joka Amigan lisäksi levisi myös PC-maailmaan. Sarjaan kuuluivat jo aiemmin mainitut Pinball Fantasies ja Pinball Illusions (1995), joista molemmista julkaistiin pari vuotta myöhemmin myös CD32-versio, joka sisälsi muutaman lisäkentän.

Test Drive II - The Duel (1989 Accolade)

Yksi ehkä parhaista Amigan autopeleistä on Test Drive -pelin jatko-osa The Duel. Itse muistelen pelanneeni jotain The Duel -nimistä peliä, jossa oli myös kaksinpelimahdollisuus. Pelistä en ole kuitenkaan onnistunut löytämään mitään tietoa, joten jos sinulla on mahdollisuus lisätä tietämystäni, niin ole hyvä.

Test Drive 2
The Duel.

Pelissä voidaan kilpailla joko aikaa tai tietokoneen vastustajaa vastaan. Erilaisia ratoja on kolme ja auton valinnassa pitää tasapainoilla kiihtyvyyden, huippunopeuden ja muiden ominaisuuksien välillä.

Test Drive 2
Kilpa-ajon tiimellyksessä on varottava myös poliiseja sekä törmäämistä vastaantulijoihin.

The Duel on hyvä esimerkki pelistä, joka on toteutettu PC-maailmassa huonommin kuin alkuperäisessä ympäristössä. Toki tyyliltään samanlaisia ja laadultaan parempia pelejä löytyy nykyään myös PC-ympäristöstä. Esimerkkinä voidaan mainita esimerkiksi mitä mainioin Need for Speed pelien sarja.

 

Johdanto - MAME - Commodore64 - Amiga

top


Retroa on ronkittu 01.03.2021.