Windows vinkkejä
Etusivu Tietosivut Huumori Harrastukset Valokuvia Linkit
 

Windows Vinkkejä

Tältä sivulta löytyy vinkkejä Windowsin viilailuun ja tiettyjen häiritsevyystekijöiden korjaamiseen. Näiden vinkkien käyttö on täysin käyttäjän omalla vastuulla. Alla esitetyt toimenpiteet ovat allekirjoittaneen mielestä järkeviä, mutta ne eivät välttämättä toimi muiden käyttäjien järjestelmissä.

Mikäli koneessa on tarpeeksi potkua ja levytilaa eikä ongelmia esiinny, ei viilauksiinkaan ole välttämättä tarvetta.

Tämä sivu on vielä hieman työn alla ja osa tiedoista saatta olla jo hieman vanhentunutta!!!


WindowsXP pikkuvinkkejä

  • Levyvälimuisti (swap file, page file) kannattaa sijoittaa toiselle osiolle kuin itse käyttöjärjestelmä (vaikka windows sijoittaa sen oletusarvoisesti samalle osiolle itsensä kanssa). Kiinteä koko saattaa myös parantaa suorituskykyä.
  • Levyn eheytyksen voi myös suorittaa vaikka Windows ilmoittaisi ettei se ole tarpeen.
  • Lepo/valmiustilan käyttö syö myös levytilaa (likimain fyysisen muistin verran). Mikäli levytila on kortilla, kannattaa virranhallinta-asetuksista rastittaa pois kohta 'ota lepotila käyttöön'.
  • Windows Messenger kannattaa poistaa käytöstä kokonaan ja tarvittaessa tilalle voi asentaa MSN Messengerin (joka on siis täysin eri ohjelma). Windows Messengerin saa poistettua kirjoittamalla komentoriville (käynnistä - suorita) seuraavan rivin:
    RunDll32 advpack.dll,LaunchINFSection %windir%\inf\msmsgs.inf,BLC.Remove
  • Virheraportointi kannattaa ottaa pois käytöstä (mitä ihmettä sillä tekee, kun niitä virheitä ei kuitenkaan koskaan korjata :)
  • Järjestelmän palautuksen (system recovery) voi poistaa levytilaa syömästä. Tärkeiden tiedostojen varmuuskopiointi on paljon oleellisempaa. Jos kovalevy päästää savut ulos, ei palautuksesta ole hyötyä. Käyttöjärjestelmän ja yleisimpien sovellusten asennuksen jälkeen kannattaa ottaa koko paketista erillinen 'image'.
  • Indeksointipalvelu (indexing service) on myös ominaisuus, josta saattaa olla enemmän haittaa kuin hyötyä.
  • Hakemiston Windows/prefetch sisällön voi myös poistaa, jos kone tuntuu tahmaavan.
  • Mikäli IE tarjoaa kuvan tallennusmuodoksi "nimetön.bmp" vaikka kuva on jossain muussa formaatissa, kannattaa selaimen välimuisti tyhjentää.
  • Mikäli pdf-tiedostojen avautuminen kestää liian kauan, voi Acrobat Readerin käynnistymistä nopeuttaa pienellä apuohjelmalla, joka ei lataa automaattisesti kaikkia turhia plug-in -palikoita. Plug-in -käynnistetään vasta, jos sitä tarvitaan.
  • Windowsin ominaisuuksia voi säätää enemmän TweakUI ohjelmalla, jonka saa Microsoftin omilta sivuilta. Samasta paikasta saa myös perinteisestä laskimesta huomattavasti kehittyneemmän graafisen version sekä muuta pientä mukavaa.

WindowsXP prosessit ja palvelut  Sivun alkuun

Windows järjestelmässä on käynnissä lukuisia prosesseja ja palveluja. Osa näistä on elintärkeitä toiminnan kannalta, mutta osa varsin hyödyttömiä ja jotkut jopa melkoisia resurssisyöppöjä. Palveluita pääsee säätämään valitsemalla käynnistä - suorita ja kirjoittamalla compmgmt.msc /s tai ohjauspaneelista kohta valvontatyökalut - tietokoneen hallinta. ja sieltä kohta palvelut ja sovellukset. Kohdasta järjestelmätyökalut - tapahtumienvalvonta voi myös tarkastella mahdollisia toimintahäiriöitä, jotka voivat olla syypäitä moniin ongelmiin.

Käynnissä olevat prosessit saa näkyviin käynnistämällä tehtävienhallinnan, joka onnistuu jokaiselle Windows-käyttäjälle tutulla näppäinyhdistelmällä ctrl-alt-del.

Tehtävienhallinta
Windows tehtävienhallinnan prosessit välilehti. Itse tehtävienhallinta (taskmgr.exe) näkyy alimmalla rivillä.

Yllä olevassa kuvassa näkyy esimerkki prosessilistauksesta järjestettynä prosessi-id-numeron mukaisesti. Ylimmäisenä on järjestelmän vapaaprosessi, joka ei siis syö hurjia prosessoritehoja vaan kertoo kuinka paljon niitä on käytettävissä. Jos listalla näkyy esimerkiksi laugh.exe tai msblast.exe, kannattaa jostain kaivaa esiin sasser/blaster -viruksen poisto-ohjeet. Ensihätään komento shutdown -a komentorivillä auttaa (estää uudelleenkäynnistymisen).

Windowsissa on oletuksena päällä useita turhia palveluita, jotka esimerkiksi lähettävät virheraportteja ja ajuritietoutta Microsoftille tai syövät koneen resursseja ihan muuten vaan. Seuraavassa omia suosituksiani ja kommentteja palveluiden suhteen:

  • Aseman tilannevedos. Ei käytössä (automaattinen, jos käytät MS Backup -ohjelmaa).
  • CD-levyjen kirjoittamisen IMAPI COM -palvelu. Manuaalinen (mikäli käytät jotain ihan oikeaa poltto-ohjelmaa, voi tuon pitää poissa päältä).
  • Distributed Transaction Coordinator. Ei käytössä (ks. palvelun kuvaus).
  • Etäkäytön (RAS) yhteyksienhallinta. Ei käytössä (automaattinen, jos käytät modeemia tai etätyöpöytäyhteyttä toiseen koneeseen).
  • Etäproseduurikutsu (RPC). Ehdottomasti automaattinen.
  • Etärekisteri. Ei käytössä (tietoturvan kannalta kannattaa ehdottomasti pitää poissa päältä).
  • Etätyöpöydän ohjeen istunnonhallinta. Ei käytössä.
  • HID (Human Interface Device) -liittymä. Ei käytössä (joidenkin laitteiden erikoisnäppäimet saattavat vaatia tätä palvelua, jolloin automaattinen).
  • Latauksenhallinta. Ei käytössä (lähettää Microsoftille tietoa käyttämistäsi ajureista :)
  • Leikekirja. Ei käytössä (ei liity leikepöytään vaan leikekirjan jakamiseen verkossa).
  • MS Software Shadow Copy Provider. Ei käytössä (automaattinen, jos käytät MS Backup -ohjelmaa).
  • NetMeeting etätyöpöydän jakaminen. Ei käytössä (tietoturvan kannalta poissa päältä ellet todella ominaisuutta tarvitse. Normaali etätyöpöytäyhteys toimii ilman tätäkin palvelua).
  • Telnet. Ei käytössä (ellet halua jonkun ottavan yhteyttä koneellesi).

Yllä olevien palveluiden lisäksi esimerkiksi käynnissä saattaa olla mm. näytönohjaimeen ja äänikorttiin liittyviä palveluita, kuten ATI HotKey Poller, ATI Smart tai Creative Service for CDROM Access sekä virustorjunnan ja palomuurin palveluita. Virustorjuntaohjelma näkyy yllä olevassa kuvassa F-alkuisina isoilla kirjoittettuina prosesseina (F-Secure) ja alla olevassa AV-alkuisina (AntiVir). Alla olevassa kuvassa näkyy myös tilanne missä suuri osa turhista palveluista on poistettu käytöstä. 

Tehtävienhallinta
Prosessit välilehti joidenkin palveluiden poistamisen jälkeen (myös virustorjuntaohjelma on vaihtunut)

Yleensä edellä mainitut 'ylimääräiset' prosessit eivät syö oleellisesti tehoja eikä niiden säätelyyn ole tarvetta, jos palomuuri ja virustorjunta-asiat ovat kunnossa. Joissain yksittäistapauksissa jokin turha prosessi tai palvelu saattaa aiheuttaa ongelmia.


WindowsXP (Pro) rekisteriviilauksia  Sivun alkuun

Windows järjestelmää voi muokata melkoisesti pienillä rekisteriviilailuilla. Ennen rekisteriarvon muokkaamista tai poistamista, kannattaa siitä ottaa varmuuskopio. Tämä onnistuu hiiren oikealla näppäimellä valitsemalla vie... (varmista, että rasti on kohdassa kaikki ellet halua tallentaa vain tiettyä haaraa)

  • Siirrettäessä, poistettaessa tai uudelleen nimettäessä .avi elokuvatiedostoa Windows saattaa ilmoittaa "käyttö estetty..." (permission denied). Explorer lataa shmedia.dll -nimistä kirjastoa, joka saattaa varsinkin isojen tiedostojen kanssa kestää. Tämän voi estää tekemällä alla olevan "XP-Avifix.inf" -tekstitiedoston ja valitsemalla sen hiiren oikealla näppäimellä, jonka jälkeen valikosta kohta asenna. Korjauksen jälkeen resurssienhallinta ei näytä avi-tiedostojen tietoja kuten aiemmin.
--XP-Avifix.inf--
[version]
signature="$Windows NT$"
[DefaultInstall]
DelReg = Reduce.Reg
[Reduce.Reg]
HKLM, "SOFTWARE\Classes\CLSID\{87D62D94-71B3-4b9a-9489-5FE6850DC73E}\InProcServer32"
--XP-Avifix.inf--
  • Mikäli työpöydän pikakuvakkeet eivät tahdo pysyä paikallaan, voi asian korjata seuraavalla rekisterimerkinnällä:
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer]
"NoSaveSettings"=dword:00000000
  • Edellä mainitut viilaukset sekä satoja muita löytyy mm. Kellyn kulmilta.
  • Rekisteristä voi siivota myös poistettujen ohjelmien sinne jättämät merkinnät. Tämän voi tehdä itse (jos tietää mitä tekee) tai jollain lataamoista saatavalla Registry Cleaner tai System Mechanic -tyyppisellä ohjelmalla.

Sivun alkuun


Winkkejä on wiilailtu 01.03.2021