Windows sovellukset
Etusivu Tietosivut Huumori Harrastukset Valokuvia Linkit
 

Windows pohjaiset sovellukset

Sivulla on esitelty lyhyesti joitain tutuksi tulleita ohjelmistoja. Ohessa on mahdollisesti myös lueteltu joitain pikkuviilauksia ja vinkkejä, joiden käytöstä en ota vastuuta. Monesta ohjelmasta on olemassa jo tuoreempia versioita ja nämä ohjeet perustuvat pääsääntöisesti versioihin, jotka eivät ole aivan viimeisimpiä.

Ohjelmat on saatavilla pääasiassa niiden kotisivuilta ja useimmista lataamoista.


Äänenkäsittely

Tässä esitellään vain yleisimmät ja suosituimmat äänenkäsittelyohjelmat lähinnä kotikäyttäjän näkökulmasta.

CoolEdit Pro 2.0

CoolEdit Pro (versiosta 2.1 eteenpäin Adobe Audition) on monipuolinen ja helppokäyttöinen äänenkäsittelyohjelmisto. Sillä pystyy tekemään lähestulkoon kaiken tarpeellisen mitä kotikoneella äänelle yleensäkään voi tehdä. 

CoolEdit
Cool Edit Pro normaalinäyttö

Tällä hetkellä uusin versio on Adobe Audition 2, jonka hinta 349 dollaria (ilmainen testiversio tästä, huom. koko noin 550 Mt ja lataaminen vaatii rekisteröitymisen). Nykyinen versio on lähes täydellinen äänenkäsittelypaketti, joka soveltuu niin harrastelija kuin ammattilaiskäyttöönkin.

Goldwave

Goldwave on hieman kevyempi kuin CoolEdit, mutta silläkin pystyy tekemään kaikki perustoiminnot ja se on ennen kaikkea halpa.

Goldwave
Goldwave pääikkuna

Hinta noin 40 dollaria (ilmainen testiversio saatavilla)

Goldwaven kotisivut

Audacity

Audacity on näppärä ilmaisohjelma aivan peruskäsittelyyn sekä tallennukseen. 

Audacity
Audacityn pääikkuna.

Audacityn kotisivut


Kuvankäsittely 

Kuvankäsittelyohjelmat jakautuvat yleensä sen mukaan käsitelläänkö kuvaa vektori vai rasterigrafiikkana, mutta viimeisimmissä versioissa molemmat tavat ovat yleensä mahdollisia. Alla mainittujen lisäksi yleisesti käytettyjä ohjelmia ovat mm. CorelDraw ja Adobe Illustrator.

Adobe PhotoShop

Markkinoiden ehkä suosituin kuvankäsittelyohjelma, mutta myös tällä sivulla mainituista ohjelmista aivan omassa hintaluokassaan. Ohjelmasta on saatavilla myös kevyempi ja halvempi versio, joka riittää tavalliselle digikuvaajalle aivan mainiosti.

Photoshop
Adobe Photoshop työympäristö.

Ohjelmalla pystyy suoriutumaan lähestulkoon kaikesta mahdollisesta kuvankäsittelyn saralla.

Ohjelmasta on nykyään runsaasti erilaisia versioita eri käyttötarkoituksiin. Ohjelman kotisivulla on myös valintaopas oikean ohjelman valitsemiseksi.

Gimp

Gimp on täysin ilmainen alunperin Linux-ympäristöön tehty kuvankäsittelyohjelma, josta nykyään on saatavilla myös ilmainen Windows-versio ohjelman kotisivulta. Ensimmäiset Windows-versiot olivat melko epävakaita, mutta nykyään ohjelma on saatu toimimaan lähes moitteetta myös Windows-ympäristössä. Ohjelmalla pystyy tekemään lähes kaikki operaatiot kuin Photoshopillakin, mutta käyttöliittymä saattaa tuntua muihin ohjelmiin tottuneelta hieman kankealta. Nykyään ohjelmaan on saatavissa myös GimpShop, jolla ohjelmaan saa Photoshopin käyttöliittymän.

Gimp
Gimp ja GimpShop ympäristö.

Jasc Paint Shop Pro

Paint Shop Pro on laajuudeltaan aivan Photoshopin luokkaa, mutta selkeästi edullisempi. 


Ohjelman automaattinen kuvanparannus toimi ainakin Zipolle.

Ohjelma on alun perin Jasc-softwaren tuotoksia, mutta nykyään se kuuluu Corel-tuoteperheeseen. Hinta on edelleen kohtuullinen (alle 100€) ja ohjelmasta on saatavilla kuukauden kokeiluversio Corel Corporationin sivuilta (vaatii rekisteröitymisen).

IrfanView

Täysin ilmainen ohjelma kuvien katseluun ja pieneen muokkaukseen. Se on ladattavissa omalta kotisivultaan ja samalla kannattaa ladata myös laajennukset (plug-ins) sekä suomenkielinen kielitiedosto. Asennus ja käyttö on varsin vaivatonta ja nopeaa.

Irfanview
IrfanView on nopea ja näppärä kuvatiedostojen katselussa.

Ohjelmalla pystyy lukemaan ja tallentamaan lähes kaikissa mahdollisissa tiedostomuodoissa. Lisäksi se osaa lukea monisivuisia kuvia esimerkiksi dll-tiedostoista. Kaikenlainen perusmuokkaus, kuten koon muuttaminen, kääntäminen, värien säätäminen sekä tekstin lisääminen onnistuu käden käänteessä. Lisäksi ohjelmasta löytyy yleisimmät perussuotimet. Ohjelman avulla voi tehdä myös omia näytönsäästäjiä sekä diaesityksiä erilliseen exe-tiedostoon.

Kaiken lisäksi ohjelma kykenee soittamaan mp3, swf sekä lukuisia muita mediatiedostoja, mutta elokuvien katseluun kannattaa toki hankkia jokin muu ohjelma.


Soitto- ja toisto-ohjelmat  Sivun alkuun

WinAmp

WinAmp on ilmainen soitto-ohjelma, joka tukee lähes kaikkia mahdollsia ääniformaatteja. Myös videotiedostojen katselu sekä nettiradiokanavien kuuntelu on mahdollista, joten ohjelmaa voi pitää varsin kattavana multimediasoftana.

Winamp
WinAmpin perinteinen ulkoasu.

Rekisteröimällä täyden version, ohjelmaan saa joitain varsin hyödyllisiä lisäominaisuuksia, kuten CD-levyjen poltto ja rippaus. Ohjelman voi ladata ilmaiseksi sen kotisivulta.

Media Player Classic (MPC)

Media Player Classic on Windowsin oman Mediaplayerin tyylinen soitin, joka kuitenkin toimii ja sisältää enemmän ominaisuuksia ja toimintoja. Soittimella voi toistaa useimpien videotiedostojen lisäksi myös DVD-levyjä.

MPC
Media Player Classic näyttää normaalilta MediaPlayeriltä.

Vobsubin sekä oikeiden koodekkien kanssa ohjelmalla voi katsoa kaikki mahdolliset videotiedostot ja DVD-levyt, mitä maailma päällään kantaa, joten sitä voi lämpimästi suositella. Ohjelma on kaiken lisäksi ilmainen ja sen voi hankkia esimerkiksi täältä.


Koodekit

Näitä tarvitaan, jotta DivX ja XVid koodattuja elokuvia voisi katsella. Useimmiten XVid kuvaa ja DolbyAC3 ääntä varten riittävät, mutta tarjolla on myös lisäominaisuuksilla ja toiminnoilla varustettuja paketteja, joissa pääsee säätämään laajemmin ääni- ja videoasetuksia. G-Spot -nimisen ilmaisen apuohjelman kanssa voi tarkistaa, mitä lisukkeita jokin videotiedosto tarvitsee, ja mitä omalta koneelta löytyy.

FFD-Show

FFDShow on lähestulkoon kaiken kattava koodekkipaketti, jonka avulla voi katsella mm. suositut DivX ja XVid -koodatut videotiedostot. Paketti sisältää tuen tekstitykselle sekä runsaasti kuvan- ja äänenkäsittelyyn liittyviä lisätoimintoja.

FFDShow
Videoasetusten tekstitys -kohta.

Paketti on käyttövalmis heti asennuksen jälkeen. Tekstitykset eivät ole käytössä oletusarvoisesti ja ne kannattaa käydä ruksimassa esimerkiksi yllä olevan kuvan mukaisiksi ellei halua käyttää esimerkiksi BSPlayerin tekstitysominaisuutta.

FFDAudio
Audioasetusten miksaus -kohta, jossa voi säädellä mm. miten monikanavaiset äänet toistetaan normaalina stereona.

Paketti toimii aivan mainiosti oman 566MHz Pentium -koneeni kanssa, joten se ei vaadi aivan uusinta laitteistoa. Itse asiassa videoiden katselu onnistuu jopa 233MHz tasoisella koneella. Tuoreimman version löytää mm. Afterdawnin sivuilta.

K-Lite Codec Pack

Paketti, joka sisältää mm. Media Player Classicin. Pelkkä basic-paketti sisältää peruskäyttöön riittävät ohjelmat ja koodekit. Paketin saa ladattua esimerkiksi täältä.

XP Codec Pack

Softa ja koodekkipaketti, joka sisältää lähes kaiken mahdollisen videoiden katseluun tarvittavan. Paketin kotisivu.

SLD Codec Pack

Koodekkipaketti, jonka avulla näkyy mm. DivX ja XVid -koodatut elokuvat. Paketin avulla onnistuu myös tekstitysten käyttäminen. Paketin mukana tulee myös toisto-ohjelma. Paketti ei ole yhtä tasokas kuin edellä mainittu FFD-show, mutta saattaa olla ratkaisu hitaan koneen kanssa ilmeneviin ongelmiin. Paketin saa ladattua täältä.


Muita hyödyllisiä ohjelmia  Sivun alkuun

A.F.5 Rename

Näppärä ja monipuolinen apuohjelma tiedostojen uudelleen nimeämiseen. Ohjelmalla voi nimetä tiedostoja lukuisien erilaisten sääntöjen avulla. Yksinkertaiset 'korvaa tekstijono' -toiminnot ovat muutaman napin painalluksen takana, mutta myös erittäin monimutkaiset operaatiot ovat mahdollisia.

AFRename
Monipuolinen tiedostojen nimeämisohjelma.

Ohjelma on ilmainen ja ladattavissa tekijänsä Alex Faulandin kotisivulta, josta löytyy myös ohjelman tarkempi kuvaus. Sivuilta löytyy myös muita hyödyllisiä apuohjelmia.

VirtualDub

Ohjelma videotiedostojen pienimuotoiseen editointiin.

Ohjelman kotisivu.

 

Subtitle Workshop

Elokuvien tekstitysten tekemiseen ja muokkaamiseen soveltuva ilmainen apuohjelma, joka soveltuu omien tekstien luomiseen tai tekstitysten kääntämiseen toiselle kielelle. Jälkimmäistä varten on oma toimintatila, jossa tekstityksen erikieliset versiot saa ruudulle rinnakkain.

Subtitle Workshop
Subtitle Workshop mahdollistaa omien tekstien tekemisen videotiedostoihin.

Muutama hyödyllinen pikanäppäin:

  • shift-enter - siirtyy seuraavaan repliikkiin, ctrl-enter - siirtyy edelliseen repliikkiin
  • ctrl-k (kaksi tai useampi rivi valittuna) - yhdistää kyseiset rivit
  • ctrl-d - muuttaa kaikkien tai vain valittujen rivien ajoitusta (eli siirtää näkymishetkeä aikaisemmaksi tai myöhäisemmäksi)
  • alt-z repliikin alussa ja alt-x repliikin lopussa luo uuden rivin, joka saa valitut alkamis- ja päättymisajat.
  • ctrl-s - tallentaa tiedoston (myös automaattinen tallennus kannattaa pitää päällä)

OCR-virheiden tarkastaminen tapahtuu painamalla ctrl-i tai F9, jonka jälkeen ohjelma listaa virheelliset kohdat (liian lyhyet kestot, liian pitkät rivit jne). Ongelmakohtaan pääsee klikkaamalla virheilmoitusta. Seuraavaan virheeseen siirrytään painamalla F12.

Ohjelmassa on paljon näppäriä lisätoimintoja, kuten eräajo (batch convert, ctrl-m), jolla saa hakemistollisen tekstityksiä käännettyä toiseen muotoon. Tämä on tarpeen tilanteissa, joissa oma esimerkiksi oma DVD-soitin ei tue tarjolla olevaa tekstitysformaattia.

Tekstityksen voi ajastaa kohdalleen myös ensimmäisen ja viimeisen repliikin avulla. Etsi videosta ensimmäisen ja viimeisen repliikin ajankohdat ja paina ctrl-b. Tekstitystiedostosta pitää tätä ennen poistaa kaikki ylimääräiset alku- ja lopputekstit. Ajankohdat voi merkitä talteen myös näppäimillä ctrl-1 ja ctrl-2.

Keskeisimmät toiminnot löytyvät toki myös ruudun keskellä olevalta työkaluriviltä. Pitämällä hiirtä hetken aikaa näppäimen päällä, ilmaantuu ruutuun toiminnosta kertova pikaohje.


Työkalurivi.

Ohjelma saattaa joskus hieman sekoilla siirtyessä elokuvasta toiseen, jos elokuvien fps (frame-rate) on eri. Tällöin kannattaa sulkea ohjelma ja avata tekstitys uudelleen. Ohjelma on ilmainen ja löytyy Urusoftin kotisivuilta. Suomentamiseen soveltuvalla OCR-tiedostolla ja sopivilla asetuksilla varustetun version voi ladata XvidSubs sivuston ohjelmat -osiosta.

Easy Cleaner

Ilmainen ja suomenkielinen ohjelma tietokoneen siivoukseen. Ohjelman avulla voit siivota mm. rekisterin, turhat tiedostot ja pikakuvakkeet sekä nettiselauksen aikana syntyneet väliaikaistiedostot. Ohjelmalla saa tietoa myös levytilan käytöstä sekä tietokoneen käynnistyksen yhteydessä käynnistyvistä ohjelmista.


Ohjelman tarjoamat siivoustoiminnot.

Ohjelma on saatavissa tekijänsä kotisivulta. Sivuilta löytyy myös kaikenlaista muuta hyödyllistä mm. kotisivujen tekemiseen sekä kuvankäsitelyyn. Ohjelmat on saatavilla yleensä sekä suomeksi että englanniksi, mutta sivusto on vain englanniksi.

The Godfather

Ilmainen ohjelma äänitiedostojen hallintaan. Ohjelman avulla voi hallita suuriakin määriä esimerkiksi mp3-tiedostoja. Ohjelmalla onnistuu niin tiedostojen kuin tagienkin uudelleen nimeäminen.

The Godfather
The Godfather on mp3-tiedostojen kummisetä.

Tagien nimeäminen onnistuu manuaalisesti tai ne voi nimetä automaattisesti tiedosto- ja hakemistoinformaation perusteella.

Ohjelman voi ladata ilmaiseksi sen kotisivulta.

top


Ohjelmia on esitelty viimeisen kerran 01.03.2021.