IRC-ohje
Etusivu Tietosivut Huumori Harrastukset Valokuvia Linkit
 

IRC-ohje

IRC eli Internet Relay Chat on keskustelukanava, jossa ihmiset ympäri maailman voivat keskustella toistensa kanssa tietokoneen ja internetin välityksellä. Yksi suosituimpia IRC-ohjelmia on mIRC, jonka käytön perusteet esitellään tällä sivulla. Lisäksi sivun lopussa kerrotaan lyhyesti kuinka IRC otetaan käyttöön Opera-selaimessa. Muita irkkaamiseen soveltuvia ohjelmia on listattu mm. Wikipediassa ja sivun alalaidassa listatuissa linkeissä.


mIRC

Asennus ja käyttöönotto

Lataa asennuspaketti ohjelman kotisivulta ja käynnistä se. Asennuksen jälkeen käynnistä ohjelma, jonka jälkeen eteen ilmaantyy kuvan mukainen Connect-dialogi. Toiminto löytyy myös yläreunan valikosta Tools kohdasta Options. Sen jälkeen kun asetukset on kerran laitettu kuntoon, riittää pelkkä Connect To Server toiminto avaamaan suosikkikanavasi.


Käyttäjätietojen asettaminen.

Anna itsellesi käyttäjänimi (nickname) ja varmuuden vuoksi myös vaihtoehtoinen nimi siltä varalta, että omasi on varattu. Myös Invisible mode kannattaa pitää valittuna. Siirry seuraavaksi vasemmalta kohtaan Servers ja valitse alasvetovalikosta IRC Network: EFnet. Kohtaan IRC Server voi jättää EFnet: Random Server tai lisätä omasi (esim. efnet.xs4all.nl) Add-toiminnolla


Asetukset

Tämän jälkeen paina ok ja valitse yläreunan valikosta Favourites kohta Organize Favourites. Nyt edessäsi näkyy vasemmanpuoleisen kuvan mukainen lista suosikkikanavistasi, joka on vielä tyhjä. Valitse Add, jonka jälkeen näet edessäsi oikeanpuoleisen kuvan mukaisen ikkunan. Kirjoita kohtaan Channel #xvidsubs.harkka ja rastita kohta Join on connect. Paina lopuksi ok, jonka jälkeen kanavan pitäisi näkyä suosikeissasi. Varmista vielä, että suosikkilistan alalaidassa on valittuna kohta Enable join on connect. Samalla voit lisätä myös muita keskustelukanavia mieltymyksiesi mukaisesti. Lista kanavista löytyy valikosta Tools kohdasta Channels list. Mikäli alat käyttämään laajemmin irkkiä, kannattaa myös kohtaan Networks laittaa All networks valinnan tilalle EFnet (tai joku muu verkko).


Kanavan lisääminen suosikeihin.

Tämän jälkeen pääset kanavillesi painamalla yläreunan vasemmassa laidassa olevaa Connect-painiketta, valitsemalla File valikosta Connect tai valitsemalla ohjelman käynnistyksen yhteydessä avautuvasta dialogista Connect To Server.

Toiminnot

Itse keskustelu on varsin yksinkertaista. Viesti kirjoitetaan viestikenttään ja painetaan enteriä, jonka jälkeen se ilmestyy kaikkien keskustelussa mukana olevien nähtäväksi. Listan mukana olevista näet ikkunan oikeassa laidassa. Käyttäjän nimen edessä oleva @-merkki tarkoittaa operaattoria eli henkilöä, jolla on oikeus mm. poistaa häiriköivä käyttäjä kanavalta.


Kanavalla #xvidsubs

Tavallisen keskustelun lisäksi viestiriville voidaan kirjoittaa /-merkillä alkavia komentoja. Joitain tärkeimpiä komentoja:

komento esimerkki komennon kuvaus
/server /server efnet.xs4all.nl Ottaa yhteyden palvelimelle.
/join /join #xvidsubs Liittyy keskustelukanavalle.
/me /me menee pois Antaa viestiä muille käyttäjille, * Nick menee pois
/nick /nick banaani Vaihtaa käyttäjänimesi banaaniksi (maksimi 8 merkkiä)
/igonore /ignore Toope Hylkää viestit käyttäjältä Toope. Poisto komennolla /ignore off.
/clear /clear Tyhjentää ruudun. Komento /clearall tyhjentää kaikki ikkunat.
/help /help Käynnistää ohjeen.
/leave /leave Poistuu kanavalta, jolla komanto annetaan.
/quit /quit Katkaisee yhteyden palvelimelle ja poistuu samalla kaikilta keskustelukanavilta.

Hieman laajemman listan komennoista löydät täältä.


Operan IRC top

Jotta voisit käyttää IRCiä Operan kautta, on se tietenkin ensin ladattava ja asennettava Operan kotisivulta. Pelkästään IRCin takia sitä ei ehkä kannata ruveta asentamaan, mutta se on toki myös selainkäytössä monipuolinen ja suositeltava ohjelma.

Yläreunan työkalut-valikon alta löytyy kohta Sähköposti- ja keskustelutilit. Tämän valittuasi ohjelma tuo listan tileistäsi tai pyytää automaattisesti luomaan uuden tilin. Valitse listalta kohta Keskustelu (IRC), anna omat tietosi ja valitse IRC-verkoksi EFNET, Eurooppa, jonka jälkeen eteesi pitäisi tulla kuvan mukainen tyhjä lista keskusteluhuoneista.


Liittyminen xvidsubs.harkka-kanavalle.

Onnistuneen kanavalle liittymisen jälkeen Opera avaa alla olevan kuvan mukaisen uuden välilehden ja voit aloittaa keskustelun. Itse irkkaaminen toimii samoilla komennoilla kuin mIRCinkin kanssa.


Operan IRC-käyttöliittymä.

Ja lopuksi, muistathan noudattaa IRCissä hyviä käytöstapoja ja käyttäytyä kaikin puolin asiallisesti. Mikäli kohtaat ongelmia muussa kuin IRCin toimintaan saamisessa, voit luonnollisesti kysyä neuvoa paikan päällä.


Linkit

  • mIRC kotisivu (ohjelman kotipesä)
  • mIRC-ohjelman suomenkielinen ohje (lyhyt perusohje ohjelman asentamiseen)
  • IRC FAQ (usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia englanniksi)
  • Trillian (IRC-ohjelma, jota voidaan käyttää myös muiden pikaviestinohjelmien korvikkeena)
  • Irkki.org (suomenkielinen irkkiä esittelevä sivusto)

En ole mikään IRC-guru, joten jos löydät sivulta jotain korvattavaa tai haluat muuten vain antaa palautetta, se onnistuu tästä.

top


Irkkailtu on viimeeksi 01.03.2021.