Keräilyesineitä
Etusivu Tietosivut Huumori Harrastukset Valokuvia Linkit
 

Keräilyesineitä

Tällä sivulla esitellään kaikenlaista roinaa, mitä on tullut vuosien varrella keräiltyä. Osa tavaroista on ihan hienoja ja kauniita kapistuksia, mutta joukkoon mahtuu myös vähemmän järkeviä keräilykohteita. Naisten pikkuhousuja saati oksennuspusseja en sentään keräile... ainakaan käytettyjä.

Mitään en keräile mitenkään erityisen fanaattisesti, mutta kuten me kaikki tiedämme... "eihän tätä voi poiskaan heittää" smalien
Sivulla olevat kuvat on otettu halvalla ja vanhalla yhden megapikselin digikameralla, joten niiden laatu ei aina ole paras mahdollinen. Digitaalinen kuvankäsittely voi toki joskus saada ihmeitä aikaan... muttei aina.


Pienet lasiesineet   top

Näitä esineitä löysin ensimmäisen kerran Tallinnan reissulla, mutta on niihin tullut törmättyä myös mm. Hakaniemen kauppahallissa sekä Prahan reissulla vuonna 2009. Tallinnassa otusten hintataso oli muistaakseni 50 sentin luokkaa ja Suomessa hintalappuun on yleensä merkitty noin nelinkertainen hinta.

Lasiötöt
Ei kahta samanlaista...

Esineissä on nähtävissä selkeää yhdennäköisyyttä ja ne onkin alun perin valmistanut joku suuri tuntematon taiteilija. Nykyään niitä valmistanee usemapi taho, mutta alkuperäisen idean luoja kiinnostaisi kovasti...


Pinssit   top

Myös erilaisia pinssejä on kerääntynyt kymmeniä vaikken niiden keräilyä kovin aktiivisesti harrastakaan. Suurin osa pinsseistä liittyy Linnanmäkeen tai ilmailuun, mutta joukosta löytyy joitain vähän harvinaisempiakin yksilöitä.

Ilmailupinssit
Ilmailuaiheisia pinssejä...

Ilmailuaiheiset pinssit ovat peräisin pääsääntöisesti isosiskoltani, joka kyseisellä alalla työskentelee. Yläkuvan pinssit ovat satunnaisia kappaleita vähän sieltä sun täältä ja alakuvassa on Finnairin oma lajitelma.

Finnair-pinssit
Isosiskon lahjoittama paikallisen lentoyhtiön pirnssikokoelma...

Toinen pinssikokoelmaani hallitseva teema on Linnamäki, jossa tuli työskenneltyä lähes 15 vuotta. Siinä vuosien saatossa niitä pinssejä pääsi sitten kertymään ihan huomaamatta melkoinen kasa.

Lintsi-pinssit
Kuvassa on vain pieni osa Lintsi-pinsseistä.

Edellä mainittujen pinssien lisäksi kokoelmiin on kertynyt lukuisa joukko myös muita yksilöitä aina Mozartista Elvikseen. Joukossa on myös runsaasti mainospinssejä sekä jonkin juhlavuoden vuoksi julkaistuja kappaleita.

Pinssit
Mozart ja Elvis intiaanin kanssa samassa kuvassa.

Kaiken kaikkiaan pinssejä on kertynyt jokunen sata, joista edellä kuvatut ovat valikoituneet esittelyyn lähinnä sattumalta.


Lehtileikkeet   top

Lehdistä tulee raapaistua talteen milloin mitäkin, mutta erityisesti hauskat pilapiirrokset ja sarjakuvat ovat etusijalla. Esimerkiksi Tekniikka & Talous lehteen piirtelevän Mikaman piirroksia on kertynyt melkoinen pino. Myös Helsingin Sanomissa ilmestyvät Viivi ja Wagner sekä Valtiaat ovat saaneet muutaman kerran sakset liikkeelle.

Valitettavasti piirroksia ei tekijänoikeudellisista syistä voi juurikaan täällä julkaista, mutta Viivia ja Wagneria voi lueskella Helsingin Sanomien sivuilla vuosien ajalta.


Rahat   top

Kolikoita ja seteleitä ei tule juuri kovinkaan innokkaasti keräiltyä, mutta niitäkin on vuosien varrella nurkkiin kertynyt. Jos tunnistat joukosta jonkin miljoonan euron arvoisen yksilön ja olet valmis maksamaan siitä kaksi miljoonaa, niin ota ihmeessä yhteyttä.

2 euro
Kahden euron kolikko ja sen erilaiset kääntöpuolet...

Pääsääntöisesti kolikoiden keräily on lähinnä poikkeavien yksilöiden nappaamista talteen normaalista kierrosta. Yllä olevassa kuvassa on kaksi kahden euron kolikkoa, joista toinen on kotimainen juhlaraha ja toinen Luxemburgin kansallinen versio. Sinänsä hauska sattuma, että käsiini eksynyt ensimmäinen kahden euron ulkomaan kolikko oli juuri Luxemburgin, joka ei ole niitä aivan yleisimpiä.


Postimerkit   top

Postimerkkejä tuli keräiltyä lähinnä alle kymmenvuotiaana, mutta niiltäkin ajoilta on pienehkö kenkälaatikko ja muutama albumi jäljellä. Joukossa tuskin on mitään arvokkaita harvinaisuuksia, mutta joitain hienoja yksittäiskappaleita mukana toki on.

Kokoelma on tällä hetkellä sellaisessa paikassa, että kuvia ei ole ihan heti tälle sivulle odotettavissa.


Pehmolelut   top

Näitä en enää tässä iässä tietenkään kerää vaan kaikki ovat tulleet minulle yllätyksenä ja täysin pyytämättä. Kaiken kaikkiaan pientä kämppääni koristaa reilu parikymmentä erilaista pehmoista otusta, joista suurin osa on saatu lahjana tai palkintona.

Öllimöllit
Ölli ja Mölli... vai olikos se Öllimölli...

Pehmoisten otusten suureen määrään vaikuttaa myös lähes 15 vuoden ura Linnanmäen peliosastolla. Tuona aikana pehmoja tuli ostettua lähinnä nuoremmille sisaruksille, mutta niitä jäi myös joskus omiin nurkkiin. Lisäksi työpaikkani arpajaisissa ja kilpailuissa jaettiin monesti palkintoina pelitoiminnasta ylijääneitä pehmopallukoita.

Siilit Leppis Känny
Lisää pehmoleluja... siilipariskunta, leppis sekä kännykkä...

Yllä olevan kuvan laitimmaiset otukset ovat Linnanmäen peruja ja keskimmäinen on eräältä mukavalta tytöltä kymmenisen vuotta sitten saatu lahja.


Wilma ja Pingu valloittamassa nojatuoliani...

Wilma liittyi pehmokokoelmaani jouluna 2005 ja Pingu pääsi joukkoon raskaan nuijimisen seurauksena kesällä 2006.


Muuta hämärää   top

Niin... onneksi en ole ruvennut keräämään jääkaappeja tai pesukoneita... jääkaappeja on vain yksi ja pesutuvassa on käytävä pyykit hoitelemassa. Sen sijaan esimerkiksi tuoppeja hieman toistakymmentä, lasinalusia laatikollinen sekä kaikkea sekalaista Kinder yllätysmunien sisällöstä aina Australian maalta tuotuihin kiviin ja käpyihin.

Käpy
Jättiläiskäpy Australian mantereelta...

Nykyään aktiivisesti tulee kerättyä talteen vain hauskat lehtileikkeet ja käteen sattuvat poikkeavat rahat. Muutama lasinen ötökkäkin on tämän vuosituhannen puolella kokoelmiani kartuttanut, eikä sitä nuorta hyväntekeväisyyspinssiä myyvää lapsukaistakaan yleensä voi noin vain ohittaa...

top


Keräilykohteita on uusittu 01.03.2021.