Bilisnurkka
Etusivu Tietosivut Huumori Harrastukset Valokuvia Linkit
 

Bilisnurkka

Snooker - 8-pallo - 9-pallo - Straight Pool - Kaisa - Kara - Linkkejä

Johdanto

Tällä sivulla esitellään lyhyesti eri biljardimuotoja (kyseessä ei siis ole miljardi eikä biljoona vaan biljardi :). Biljardihan on peli missä pöydällä olevaa lyöntipalloa lyödään kepillä tarkoituksena pussittaa kohdepalloja tiettyjen sääntöjen mukaan. Eräissä biljardimuodoissa ei ole pusseja lainkaan ja pisteitä kerätään erilaisilla osumilla ja niiden yhdistelmillä. Lisäksi lajia esitellään joskus erilaisten näyttävien taitolyöntien (trickshot) avulla, jolloin kyseessä on lähinnä yleisön viihdyttäminen eikä varsinainen kilpailu.

Tämän sivun tarkoitus on antaa perustiedot eri biljardimuodoista menemättä sääntöjen yksityiskohtiin. Ensisijaisesti sivu soveltuu ensimmäistä kertaa lajiin tutustuvalle, mutta tuskin sivusta lajin ammattilaisellekaan haittaa on. Viralliset säännöt ja muuta tarkempaa tietoa löytyy sivun lopussa olevien linkkien takaa.

Kaikissa pelimuodoissa on tärkeää kohdepallon pussituksen (tai halutun käyttäytymisen) lisäksi hallita myös oman lyöntipallon kulkua. Pallon kulkuun voidaan vaikuttaa huomattavasti erilaisilla kierteillä. Lisäksi on kyettävä ennakoimaan, minkälainen tilanne vastustajalle jää myös silloin, kun oma lyönti ei onnistu. 

Itse olen harrastanut pääasiassa 8- ja 9-palloa (pool) sekä jonkin verran snookeria. Varsinkin snookerin pelaamisesta on kulunut jo vuosia eikä pooliakaan ole vähään aikaan tullut pelattua. Ensi kertaa lajiin tutustuvalle suosittelen aloittamaan pool-biljardin jommasta kummasta muodoista. Laji ei ole läheskään niin helppoa kuin se aluksi saattaa näyttää, joten alkuun kannattaa suhtautua riittävällä kärsivällisyydellä. Lisäksi on hyvä muistaa, että biljardi on ns. herrasmieslaji, joten hyvä ja asiallinen käytös sekä reilu peli ovat selvästi voittoa tärkeämpiä. 


Snooker  top

Snookerin kehittivät 1800-luvun loppupuolella Intiassa komennuksella olleet brittiupseerit. Pelin syntyhetkenä pidetään yleisesti vuotta 1875, jolloin Sir Neville Chamberlain esitteli pelin, jossa oli 15 punaista palloa sekä keltainen, vihreä, pinkki ja musta. Sininen ja ruskea pallo lisättiin peliin vasta myöhemmin. Nimi snooker tulee sotilaiden kutsumanimestä ensimmäisen vuosikurssin kadeteille ja se viittaa lähinnä hutiin. Nykyään snooker käsitetään tilanteena, jossa kohdepalloon ei ole mahdollista osua suoralla lyönnillä.

Ensimmäiset maailmanmestaruuskilpailut järjestettiin vuonna 1916, ja jo vuonna 1926 pidettiin ensimmäinen ammattilaisten maailmanmestaruusturnaus, jonka palkintopotti nykyrahassa oli noin 350 euroa. Mestaruuden vei Joe Davis, joka oli keskeinen henkilö myös turnauksen organisoinnissa.

Snooker-pöytä
Snooker-pöytä on likimain 3,57 x 1,78 metriä (12 x 6 jalkaa).

Lyöntivuoron alussa on aina ensimmäisenä pussitettava punainen pallo, jonka jälkeen mikä tahansa väripallo ja sen jälkeen taas punainen. Punaisten loputtua sen jälkeen pussitettu väripallo nostetaan vielä takaisin pöydälle. Tämän jälkeen pussitetaan väripallot keltaisesta mustaan. Punaisia palloja saa pussittaa kerrallaan useita, jolloin jokaisesta saa yhden pisteen. Väripallojen arvot ovat keltainen 2, vihreä 3, ruskea 4, sininen 5, pinkki 6 ja musta 7.

Pelaaja tekee virheen kun:

  • lyöntipallo osuu ensimmäisenä muuhun kuin kohdepalloon
  • jokin muu kuin kohdepallo menee pussiin
  • lyöntipallo menee pussiin
  • lyöntipallo pomppaa kohdepallon yli
  • mikä tahansa palloista pomppaa pöydältä
  • pelaaja koskettaa mitä tahansa palloa muuten kuin mikä kuuluu normaaliin lyöntiin
  • pelaaja lyö palloa siten, ettei kumpikaan jaloista kosketa lattiaan

Virheen sattuessa vastustaja saa aina vähintään neljä pistettä, mutta mikäli lyöjä osuu punaista pussittaessaan ensimmäisenä mustaan palloon, saa vastustaja seitsemän pistettä eli mustan pallon pistemäärän. Virheestä rangaistaan siis aina suurimman mukaan.


8-pallo  top

Ehkä tunnetuin pool-biljardin muoto on 8-pallo, jota myös useasti kutsutaan yksinkertaisesti nimellä pool. Suomen lisäksi pool on erittäin suosittua etenkin Pohjois-Amerikassa, jossa peittoaa suosiollaan reilusti myös snookerin. Pool-pöytä on reilusti snooker-pöytää pienempi ja pussien suut ovat isompia ja helpompia. Pelissä pallot on jaettu kahteen ryhmään, yksivärisiin ja raidallisiin. Lisäksi pelissä on mukana myös musta pallo (numero 8), josta tulee myös pelin nimi. Pelin tarkoituksena on pussittaa oman ryhmän pallot ja niiden jälkeen musta pallo.


Pool -biljardissa pöytä on pienempi ja huomattavasti helpompi kuin muissa lajeissa.

Pelin alussa pallot asetetaan samantapaisesti kuin snookerissakin kolmion muotoon pöydän oikeaan reunaan siten, että musta pallo on kolmion keskellä ja keltainen pallo numero 1 on kolmion kärjessä. Mikäli pelaaja lyö aloituslyönnillä mustan pallon pussiin, hän voittaa välittömästi. Niin kauan kuin yhtään palloa ei ole pussitettu, voi pelaaja yrittää pussittaa mitä tahansa palloa. Upotettuaan ensimmäisen pallon, pelaaja jatkaa samanväristen pallojen kanssa koko loppupelin aina mustaan palloon saakka. Pussituksen epäonnistuessa tai virheen tapahtuessa lyöntivuoro siirtyy toiselle pelaajalle. Yleisin virhe on oman lyöntipallon eli kiven uppoaminen pussiin, jolloin lyöntivuoro vaihtuu ja vastustaja saa sijoittaa valkoisen pallon minne tahansa vasemmassa laidassa olevaan puoliympyrään.

Pelissä käytettävät pallot on numeroitu seuraavasti:

Väri Yksiväriset Raidalliset
Keltainen 1 9
Sininen 2 10
Punainen 3 11
Tummansininen 4 12
Oranssi 5 13
Vihreä 6 14
Violetti 7 15
Musta 8 -

Pelistä on olemassa runsaasti erilaisia variaatioita, joten säännöt on hyvä sopia ennen pelin aloittamista. Esimerkiksi musta pallo on joissain versioissa upotettava samaan taskuun kuin viimeinen oma pallo tai kohdepussi on maalattava (eli määriteltävä mihin pussiin aikoo mustan upottaa). Joissain variaatioissa esimerkiksi omasta kohdepallosta ohi lyöminen tulkitaan virheeksi, josta pelaaja saa käsipallon eli saa sijoittaa valkoisen pallon minne tahansa pöytää ennen omaa lyöntiä. Myös se miten valkoisen lyöntipallon uppoamisen jälkeen jatketaan vaihtelee. Joissain versioissa valkoista on pelattava puoliympyrästä oikealle ja toisissa saa pelata vapaasti mihin suuntaan tahansa.


9-pallo  top

Toisessa pool-biljardin muodossa 9-pallossa pelikenttä on sama kuin 8-pallossa, mutta käytössä ovat vain pallot 1 - 9, jotka asetetaan pelin alussa salmiakin muotoiseen asetelmaan siten, että pallo numero 1 on etummaisena ja numero 9 salmiakin keskellä. Pelissä on tarkoitus osua aina ensimmäisenä numeroltaan pienimpään pöydällä olevaan palloon ja pussiin saa mennä mikä tahansa pallo lyöntipalloa lukuun ottamatta, jolloin lyöntivuoro jatkuu. Pelin voittaja on se, joka upottaa 9-pallon ensimmäisenä, joten pelin voi siis voittaa vaikka avauslyönnillä.

Osuma muuhun kuin kohdepalloon sekä lyöntipallon meneminen pussiin on aina virhe, josta seuraa ns. käsipallo. Tällöin vastapelaaja voi asettaa valkoisen pallon minne tahansa pelikentälle ja jatkaa peliä normaalisti. Tämän vuoksi virheen tekeminen pelin loppuvaiheessa on useasti kohtalokasta.


14.1 eli "Straight Pool"  top

Straight Pool on pool biljardin yksinkertaisin peli, jossa kaikki pallot ovat kohdepalloja. Tarkoituksena on pussittaa palloja, kunnes enää yksi kohdepallo on pöydällä. Tällöin pussitetut 14 palloa nostetaan takaisin pöydälle ja pelaaja voi viimeisellä pallolla yrittää osumaa 14 pallon pakkaan, jolloin lyöntivuoron jatkaminen on helpompaa. 


Kaisa  top

Kaisa on Venäjältä kotoisin oleva biljardimuoto, jota en ole itse koskaan edes kokeillut. Peliä pelataan pool-pöytää isommalla, reilu kolme metriä pitkällä pöydällä. Pelissä käytetään muihin peleihin verrattuna varsin suuria palloja, joiden halkaisija on 68 millimetriä ja paino 200 grammaa. Kaisassa on myös erittäin tiukat pussit eli pallot ovat vain hieman pusseja pienempiä. Muista biljardipeleistä poiketen Kaisassa on molemmilla pelaajilla oma lyöntipallo. Näiden lisäksi pelissä on mukana kaksi punaista sekä yksi keltainen pallo eli Kaisa.

Pelin tarkoituksena on kerätä pisteitä pussituksien lisäksi karoista (nakeista) eli pussituksen yhteydessä tapahtuvista lisäkosketuksista muihin palloihin. Jokaista lyöntiä ennen pitää maalata eli kertoa etukäteen mitä palloa yrittää, mihin pussiin ja millä tavalla. Sen sijaan karoja ei tarvitse maalata. Peli pelataan 60 pisteeseen ja pisteitä jaetaan seuraavasti:

  • valkoisen pussitus = 2 pistettä
  • punaisen pussitus = 3 pistettä
  • kaisan pussitus = 6 pistettä
  • valkoisen pussitus ja punaisesta nakit = 4 pistettä
  • valkoisen pussitus ja kaisasta nakit = 7 pistettä
  • punaisen pussitus ja valkoisesta nakit = 5 pistettä
  • punaisen pussitus ja punaisesta nakit = 6 pistettä
  • punaisen pussitus ja kaisasta nakit = 9 pistettä
  • kaisan pussitus ja valkoisesta nakit = 11 pistettä
  • kaisan pussitus ja punaisesta nakit = 12 pistettä

Esimerkiksi 'valkoisen pussitus ja punaisesta nakit' tarkoittaa siis, että oma kivi osuu ensimmäisenä vastustajan kiveen (joka menee pussiin) ja sen jälkeen vielä punaiseen palloon.

Mikäli oma pallo menee pussiin, saa pelaaja miinuspisteistä riippuen siitä mihin palloon lyöntipallo on ensimmäisenä osunut.


Kara eli Carambole  top

Kara on pussittomalla pöydällä pelattava peli, jossa tarkoituksena on omalla lyöntipallolla saada osumia kohdepalloihin. Suorassa karassa on tarkoitus saada osuma molempiin kohdepalloihin, jonka jälkeen lyöntivuoro jatkuu. Hieman vaikeammassa, kolmen vallin karassa pyritään myös  osumaan kahteen muuhun palloon, mutta ennen viimeistä kosketusta lyöntipallon on osuttava vähintään kolmeen valliin.

Pelistä on olemassa lisäksi erilaisia keilapelejä sekä neljällä pallolla pelattava versio.


Linkkejä  top

Sivu on vielä jonkin verran työn alla ja sitä täydennetään pikkuhiljaa. Sivusta saa toki antaa myös kaikenlaista palautetta, joka otetaan mitä suurimmalla kiitollisuudella vastaan.

top


Palloja on pussitettu 01.03.2021.